Belediyeden İnşaat Ruhsatı Almak İçin İskele Projesi Hazırlanması
Belediyeler, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yayınlanan ve 01/07/2015 tarihinde yürürlüğe giren iskele tebliği gereğince, inşaat mühendislerinden iskele sistemlerinin de çizim ve statik hesaplamasını istemeye başladılar. Ve bu konuda hiçbir bilgisi olmayan inşaat mühendisleri acil araştırma içine girdiler ve iskele firmalarıyla görüşmelere başladılar. Bu konuda herkesin kafasında soru işaretleri olduğu için web sitemiz www.oguzhaniskele.com vasıtasıyla görüşlerimizi paylaşmak istedik şöyle ki;
![]() |
Belediye Ruhsatı Temsili İskele Planı |
Ancak iskele işini o kadar standart şekilde basite indirgemek mümkün değil. İskele firmaları tüm teknik detay çizimlerini inşaat mühendislerine verse dahi, konuya vakıf olmadıktan sonra, bu konuda uygulamalara şahit olmadıktan sonra belediyeler için iskele projesi çizmek çok zor.
İskele konusuna hâkim inşaat mühendisi yok mu? Diye düşünebilirsiniz. TSE’nin talep ettiği statik hesaplamalar için girdiğimiz arayış neticesinde gördük ki ülkemizde iskele konusuna hâkim inşaat mühendisi yok denecek kadar kısıtlı. ( Statik hesaplama konusunda yapabileceğini iddia eden inşaat mühendisleri var ancak TSE'nin aradığı hesaplama şartlarından çok uzak kalıyorlar. )
Ayrıca sadece inşaat mühendisleri değil aynı zamanda müteahhitler de iskele konusunda bilgi sahibi olmak durumunda. Çünkü olaya hiç müdahil olmadan projede belirtilen iskele sistemini uygulama anında görürse, belki sistem olarak hiç bilmediği alışık olmadığı bir sistem çizilmiş olabilir. Yani müteahhit kamalı flanşlı tip güvenlikli iskele beklentisi ile projeyi açar ama karşısında H Tipi Güvenlikli İskele çizimi veya otomatik motorlu iskele çizimi bulabilir. Elinde olan hazır iskelesi yerine başka bir iskele sistemi çizildiyse proje tadilatları yapmak durumda kalacaktır.
Belediye Ruhsatı Temsili İskele Statik |
Evvela tüm bu çalışmalar öncesinde belediyelerin elinde örnek iskele projesi olması gerekiyor. Bakanlık tarafından hazırlanacak iskele statik ve uygulama projesi örnek olarak belediyelere gönderilmeli. Belediyeler bu projeleri bölgelerindeki inşaat mühendisleriyle paylaşmalı ve herkes ne istendiğini tam olarak bilmelidirler.
Bu aşamadan sonra 2 yol izlenebilir;
- Bakanlık veya TSE, inşaat mühendisleri için tam olarak isteklerini belirten iskele statik ve uygulama projesi eğitim seminerleri verebilir.
- İnşaat Mühendisleri, iskele üreticisi firmalarda eğitim alabilir veya doğrudan işbirliğine gidilebilir.
İkinci seçenek konusunda iskele üreticisi firmaların bazı çekinceleri olmaktadır. Bu çekincenin sebebi de tüm tecrübe ve teknik çizimlerini paylaşması neticesinde belediyeden ruhsat alan müteahhidin, iskele sistemini kullanma vakti geldiğinde başka firmayla çalışması, 2.el ürün tedarik ederek kullanması veya başka firmalardan kiralama yoluna gitme olasılığının üreticiye bakan yönüyle fayda sağlamamasıdır. Belki bu konuda iskele üreticilerini de tatmin edecek tedbirler de düşünülebilir.
Görüldüğü üzere belediyeler için iskele projesi ( İnşaat Ruhsatı için İskele Projesi ) adı altında irdelediğimiz bu konu halen üzerinde düşünülmesi gereken, ülkemizin geleceği adına sistemin temelinin sağlam atılması için birkaç açıklayıcı adıma daha ihtiyaç duyulan, güncel ama muğlak bir konudur.
Bu konu hakkında firmamız Oğuzhan İskele ’ye inşaat mühendisleri tarafından sorulan sorulara istinaden, düşüncemizi aktarmak için kaleme alınmış bir yazıdır.
***
Bu yazı hazırlandıktan sonra Ankara'da TSE tarafından bir eğitim verilmiştir. Bu eğitimle ilgili yazılarımız;
Örnek İskele Planı - Belediye Ruhsatı için
İskele Statik Hesaplaması Hakkında Yardımcı Bilgiler
Paylaşmak güzeldir. Sosyal ağlarda beğeni ve paylaşımlarınızı bekleriz...
Bir önceki yazımız olan Viyadük İnşaatında İskele Çöktü başlıklı gönderimiz de İzmir'de meydana gelen kalıp altı iskele kazası hakkında bilgiler verilmektedir.