TSE’DEN İNŞAAT SEKTÖRÜNDEKİ İŞ KAZALARININ ÖNLENMESİ İÇİN SEKTÖR TEMSİLCİLERİNE ÇAĞRI
Türk Standardları Enstitüsü (TSE) 2015 yılı itibarıyla inşaat sektöründe iş kazalarının önüne geçilmesinde kritik önem taşıyan iş sağlığı ve güvenliği ekipmanlarının belgelendirmesi faaliyetlerine başladı.
TSE Başkanı Sebahittin Korkmaz'ın konuya ilişkin yaptığı açıklamada, "Türkiye, inşaat sektöründe gerçekleşen ölümlü iş kazalarında Avrupa ülkeleri arasında ilk sıralarda yer almaktadır. Ülkemizde inşaat sektöründe olan her üç ölümlü iş kazasından ikisi yüksekten düşme sebebiyle olmaktadır" ifadesini kullandı.

"Türk Standardları Enstitüsü, 2014 yılı Mayıs ayından bu yana Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile "Güvenli İskele, İskelede Güvenlik" projesi kapsamında paydaş olarak çalışmaktadır.
Enstitü bu kapsamda, 2014 yılında başlattığı çalışmalarla konuyla ilgili altı adet standardın belgelendirme altyapısını hazırladı ve 2015 yılı itibarıyla yüksekte yapılan işlerde kullanılan iş sağlığı ve güvenliği ekipmanlarının ulusal ve uluslararası standartlara göre belgelendirilmesini yapmaya başladı. Bu çerçevede Enstitü Türkiye'de on firmaya, yurt dışında iki firmaya inşaat sektöründe yüksekte çalışmayla ilgili standartlarda toplamda 12 adet belge verdi. TSE bu faaliyeti ile, ülkemizin önde gelen sektörlerinden çelik konstrüksiyon ve iskele imalat sanayisine, uluslararası standartlara göre AR-GE, ÜR-GE, üretim yapma ve ürün belgelendirebilme kabiliyeti kazandırdı.
TSE'nin, "Güvenli İskele, İskelede Güvenlik" Projesi kapsamında belgelendirmesini yaptığı standartlar; TS EN 12810-1 Ön Yapımlı Bileşenlerden Oluşan Cephe İskeleleri - Bölüm 1: Mamul Özellikleri, TS EN 1495+A2 Kaldırma Platformları-Sütunlu Çalışma Platformları ve TS EN 795 Düşmeye Karşı Kişisel Koruyucu Donanım-Ankraj Cihazları alanındadır. Ayrıca belgelendirme alt yapısını tamamladığı ve başvuru kabulüne hazırlandığı standartlar ise; TS EN 12812Kalıp İskeleleri Performans Gerekleri ve Genel Tasarım, TS EN 1065Ayarlanabilir Teleskopik Çelik Ölçüm Uçları - Ürün Özellikleri Tasarım ve Hesaplama ve Deneylerle Değerlendirmesi ve TS EN 1263-1 Güvenlik Ağları-Bölüm 1: Güvenlik Kuralları, Deney Metotları'dır.
İnşaat sektöründe ve çelik konstrüksiyon ve iskele imalat sektöründeki tüm firmalarımızı, iş sağlığı ve güvenliğinin sağlanmasına yönelik bu belgelendirme hizmetlerinden yararlanmaya davet ediyoruz. Firmalarımızın TSE Belgesi alması inşaatlarda yüksekten düşme risklerinin önlenmesi için en etkin çözüm olacaktır." Kaynak: İHA
Bir önceki yazımız olan Otomatik Motorlu İskele Kazası başlıklı gönderimiz de Gaziantep'te meydana gelen elim kaza hakkında bilgiler verilmektedir.