logo

Kiralık İskele

Ana Sayfa > Blog Yazılarımız > Kiralık İskele

Kiralık İskele

Kiralık Güvenlikli İskele

En çok araştırılan ve merak edilen; Sıkça Sorulan Soruların (S.S.S.) cevaplarını bulabileceğiniz, aklınıza gelmeyen bazı konular ve başlıklar görebileceğiniz, özgün şekilde yazılmış makalemize bir göz atmanız faydalı olacaktır. Hazırlanan yazımızda neler olduğuna hızlı bir göz atabilmeniz için içindekiler bölümü hazırladık.  

İçindekiler;

A- KİRALIK İSKELE

  1. Kiralık İskele Nedir ?
  2. İskele kurulumu ve sökümü kiralamaya dahil midir?
  3. Sadece iskele kurulum ve söküm hizmeti veren firmalar var mıdır?

B- KİRALIK İSKELENİN AVANTAJLARI / DEZAVANTAJLARI

  1. Kiralık İskelenin avantajları nelerdir?
  2. Kiralık İskelenin dezavantajları nelerdir?
  3. Kiralık İnşaat İskelesinin kurulumu ne kadar sürer ?
  4. Kiraladığım iskele parçaları kaybolursa ne olur?
  5. Sahibinden kiralık iskele almak doğru mudur?

C- KİRALIK İSKELE FİYATI

  1. Kiralık iskele m² fiyatı ne kadardır?
  2. Günlük iskele kiralama fiyatları ucuz mudur?
  3. Boyalı mı Galvanizli mi iskele kiralanmalıdır?
  4. Eksik malzemelerle iskele kurulumu yapılabilir mi?
  5. Kiralık Güvenlikli iskeleler TSE tarafından denetleniyor mu?

D- İSKELE KİRA SÖZLEŞMESİ

  1. İskele Kiralama Sözleşmesi örneği bulabilir miyim? 
  2. Kiralanan iskeleler başkasına kiraya verilebilir mi?
  3. İskelelerin periyodik kontrol ve bakımları önemli midir?
  4. Kiraladığınız malzemelerin nakliyesini kim öder?
  5. Kiralık İskele sistemleri için dikkat edilmesi gerekenler;

E- EN ÇOK KİRALIK İSKELE VEREN İLLER

  1. En çok kiralık iskele veren iller sıralaması ?
  2. İskele Kiralama Firmaları il dışına iskele kiralar mı?

 

A- KİRALIK İSKELE

 

1- Kiralık İskele Nedir ?

Her türlü cephe ve kalıp altı iskele sistemlerinin satın alınmaksızın, bir sözleşme çerçevesinde belli bir süreliğine ücret karşılığı kullanımı demektir. Çok yaygın bir sistemdir. Sıfır veya 2.el iskele alım satımlarına alternatif bir sistemdir. Sadece kiralık iskele işi yapan firmalar olduğu gibi, hem yeni sıfır iskele imalatı, hem 2.el iskele alım satımı hem de kiralama hizmetini bir arada yapanlarda bulunmaktadır.

 

2- İskele kurulumu ve sökümü kiralamaya dahil midir?

Bu durum yapılan anlaşmaya ve kiralık iskele firmalarına göre değişiklik göstermektedir. Kurulum ve sökümün anlaşmaya dahil olması durumunda iskele kiralama fiyatı ciddi oranda yükselmektedir. Tek firmayla çalışmak isteyenler hem kiralama hem de kurulum/söküm için aynı firmayla anlaşabilmektedir. 

 

3- Sadece iskele kurulum ve söküm hizmeti veren firmalar var mıdır?

Evet. Türkiye genelinde kendinize ait iskelenizi veya başka bir firmadan kiraladığınız iskelenizi kurdurabileceğiniz ve işiniz bitince söktürebileceğiniz firmalar bulunmaktadır. Burada şuna dikkat etmek gerekir, iskele kiralayacağınız şirketten kurum/söküm dahil ve kurulum/söküm hariç fiyat alarak, iskele kurdurma/söktürme işinizi 3. bir firmaya yaptırdığınızda avantajlı olup olmadığınızı kontrol edebilirsiniz. Belki de gereksiz yere fazladan ödeme yapmaktan kurtulabilirsiniz. Ayrıca İskele kurulumu için ayrı firma ile, iskele sökümü için ayrı firma ile de çalışabilirsiniz. İskele kurma hizmetinin fiyatı, iskele sökme hizmetinin fiyatının yaklaşık 1,5 katı kadardır.

 

B- KİRALIK İSKELENİN AVANTAJLARI / DEZAVANTAJLARI

 

1- Kiralık İskelenin avantajları nelerdir?

Kısa vadede daha uygun bir maliyetle karşılaşırsınız. Daha hızlı bir şekilde tedarik edebilirsiniz.

 

2- Kiralık İskelenin dezavantajları nelerdir?

Uzun vadede, satın almaya göre daha maliyet açısından dezavantajlı duruma düşersiniz. Çok yıpranmış ürünlerle karşılaşabilirsiniz. 

 

3- Kiralık İnşaat İskelesinin kurulumu ne kadar sürer ?

Bu tamamen iskelenin kurulacağı binaya göre ve hazırlanan iskele kurulum şemasına göre değişkenlik gösteren bir durumdur. Her bina için ayrı süre sorulmalıdır. Kurumsal firmalarda iskele kurulumu yapılmadan önce mutlaka iş güvenliği birimi ile koordineli hareket edilmeli, iskelenin nasıl kurulacağına plan üzerinde mutabık kalınmalı ve ondan sonra iskele kurulumu yapılmalıdır. Aksi takdirde kurulumu yapılmış olan iskelenin komple sökülerek yeniden kurulması gerekebilmektedir.

 

4- Kiraladığım iskele parçaları kaybolursa ne olur?

Keşif sonrası adetleriniz belirlenir ve bu belirlenen adetlere göre de sözleşme hazırlanır. Bu sözleşmeye istinaden iskele kiralama firmaları kaybolan veya kullanılamayacak şekilde deforme olan ürünler için sizden o ürünün sıfır fiyatını tahsil ederler. Biraz gülümsemek açısından şunu söyleyebiliriz; Aslında her iskele kiralayan kişi, farkında olmadan bir miktar iskele satın almış demektir.

 

5- Sahibinden kiralık iskele almak doğru mudur?

Profesyonel olarak iskele kiralama işi yapan şirketler yerine, daha ucuza mal etmek için elinde boşta iskelesi olan şahıslardan yani sahibinden amatörce yapılacak kiralamalarda sıkıntılar yaşayabilirsiniz. Öncelikle bu işi faturalandıramazsınız. Resmi olmayan bu kiralama nedeniyle iskeleden kaynaklı yaşanabilecek ciddi bir iş kazasında başınız büyük dertlere girebilir.

 

C- KİRALIK İSKELE FİYATI

 

1- Kiralık iskele m² fiyatı ne kadardır?

Türkiye'nin her ilinde bu fiyat değişmektedir. Kiralayacağınız iskele çeşidine göre kiralık iskele fiyatı değişmektedir. Cephe iskeleleri için farklı fiyatlandırma, kalıp altı iskeleleri için farklı fiyatlandırmalar farklı ücretler söz konusudur. Sisteme karar vermelisiniz ve keşif için kiralama firmalarını davet etmelisiniz. Galvanizli iskele m² kirası farklı, Boyalı iskele m2 fiyatı farklıdır.  

 

Ancak 2023 yılı için şunu söyleyebiliriz ki;  Dış Cephe İskele kiralama m² fiyatları tam güvenlikli, çapraz ve tekmelik (topukluk) dahil 25TL+ KDV altına düşmez. Bu 25TL+KDV sadece iskelenin kiralama bedelidir. 

Eğer kurulum ve söküm dahil olarak isterseniz kiralık iskele m2 fiyatı 50TL+KDV nin altına düşmez. 

Yani kiralık iskele m² kurum fiyatı 15TL+ KDV ve kiralık iskele söküm m2 bedeli 10TL+ KDV, toplam= iskele kurma sökme fiyatı 25TL + KDV. (minimum)  

( fiyatlar fikir vermesi için yaklaşık olarak verilmiştir.)

 

2- Günlük iskele kiralama fiyatları ucuz mudur?

Ne çeşit olursa olsun her türlü iskele sistemi için kiralama süresi kısaldıkça fiyat oransal olarak artar. Özellikle günlük kiralık iskele demek kesinlikle cebinizden çok para çıkması demektir. Ama bazen gerçekten sadece bir günlük iş için iskele kiralamak durumunda kalabilirsiniz. Satın almaya göre avantajlı, aylık kiralamaya göre dezavantajlı olursunuz.

 

3- Boyalı mı Galvanizli mi iskele kiralanmalıdır?

Artık yapılan denetlemelerde boyalı iskeleler uygunsuz olarak kabul edilmekte ve inşaatlar mühürlenebilmektedir. Her ne kadar denetim olmayan yerlerde boyalı iskeleler kiralanmaya devam ediyor olsada, sorun yaşamamak için sıcak daldırma galvaniz kaplamalı iskele sistemlerini tercih etmelisiniz.

 

4- Eksik malzemelerle iskele kurulumu yapılabilir mi?

Bu konuda çok dikkatli olmalısınız. Evet eksik malzemelerle iskele sistemi kurulabilir ve maalesef kuruluyor da ama bu onun güvenli olduğu manasına gelmez. Satın alırken de kiralama yaparken de TSE standartlarına uygun şekilde hesaplanmış ve adetlendirilmiş ürünler tercih etmelisiniz. Çünkü iskele sistemlerine insanlar canlarını emanet etmektedir.

 

5- Kiralık Güvenlikli iskeleler TSE tarafından denetleniyor mu?

TSE sadece belgeli olan üreticileri standartlara uygun iskele üretip üretmedikleri konusunda denetliyor. Ancak bu iskeleleri kiralamacılar defalarca kullanmalarına rağmen, yıpranma veya bakım kontrollerinin yapılıp yapılmadığı şuan için denetlenmiyor. Bu konu bize göre denetlemeye tabi tutulması gereken öncelikli bir konudur.

 

D- İSKELE KİRA SÖZLEŞMESİ

 

1- İskele Kiralama Sözleşmesi örneği bulabilir miyim? 

Evet ve en çok dikkat etmeniz gereken konu güvenlikli iskele kiralarken imzaladığınız bu sözleşmedir. Burada > Örnek İskele Kiralama Sözleşmesi bulabilirsiniz. Burada size sunulan sadece fikir vermesi açısından hazırlanmış bir örnektir. Her şirket kendisine göre bu sözleşme şartlarını ayarlayabilir.

 

2- Kiralanan iskeleler başkasına kiraya verilebilir mi?

Kiralanmış olan iskelelerin 3. taraflara kiraya verilmesi genelde yaptığınız sözleşmelerle engellenmiştir. Böyle bir şey yapmanız durumunda başınızın çok ağrıyacağını söyleyebiliriz. Bunu ancak kiralama firmaları kendi anlaştıkları diğer kiralama firmaları ile yaparlar ve bu durumdan sizin haberiniz olmaz.

 

3- İskelelerin periyodik kontrol ve bakımları önemli midir?

Kiraladığınız iskelelerin periyodik bakımlarının yapılıp yapılmadığını mutlaka sormalısınız. İskele sistemlerinin periyodik bakımları 6 ay da bir yapılmalıdır. (İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği’nde “Yapı İskeleleri” başlığı ile inşaatlarda kullanılan cephe iskeleleri de periyodik kontrol kapsamına girmiştir.) Denetlemeler esnasında eğer periyodik kontrol ve bakım zamanı geldiyse, kiraladığınız iskeleler size hiç hesapta olmayan ekstra bir maliyet çıkartabilir. Sözleşmeye bu konuyu ayrı bir madde olarak koydurmalısınız.

 

4- Kiraladığınız malzemelerin nakliyesini kim öder?

Nakliye bedeli genelde kiralama hizmet bedeline dahil olarak hesaplanır. Ancak yine de bir sürprizle karşılaşmamak için kiralama esnasında bu durum açıkça konuşulmalı ve sözleşme buna göre hazırlanmalıdır. Büyük şehirlerde kiralama yaparken veya satış yaparken firmalar bazen şehirler arası nakliye fiyatını şehir içi nakliye olarak yazmaktadır. Bu sebeple kiralama ve satın almalarınızda şehir dışı alımlarınız, nakliye bedeli olarak bazen şehir içi alımlarınızdan hesaplıya gelebilmektedir.

5- Kiralık İskele sistemleri için dikkat edilmesi gerekenler;

T.C. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan Cephe İskeleleri Kontrol Listesi Rehberinde tavsiye niteliğinde şu bilgiler de bulunmaktadır.

 

  • Kullanılacak olan iskele kiralanacaksa; çalışma şartları ve yapılan iş (ağır iş vb.) düşünülerek kiralanan iskelenin sahip olması gerektiği özellikler ilgili firmaya aktarılmış mıdır? ( kiralık iskele sözleşmesinde belirtilmiş midir?) 
  • İskele elemanları ve iskele ile ilgili parça ve bağlantıların tedarikinde (sayı, kapasite vb.) cephe yüzeyinin durumu, iskeleye binen yükler ve hava şartları gibi kriterler göz önüne alınmış mıdır?
  • Kiralanan firmadan iskele ankraj noktaları, çapraz elemanların yerleştirilme noktaları vb. kurulumla ilgili teknik bilgi alınmış mıdır?
  • Kiralanan iskele malzemelerinin yeterliliği dikkate alınarak ilgili firmadan standartlara uygun ( TS EN 12810-1) iskele temin edilmiş midir?

 

E- EN ÇOK KİRALIK İSKELE VEREN İLLER

 

1- En çok kiralık iskele veren iller sıralaması ?

En çok kiralık iskele veren ilk 10 il;
İstanbul > Ankara > İzmir > Antalya > Bursa > Mersin > Gaziantep > Kocaeli > Tekirdağ > Konya >
İlk 10 ve son 10 arası iller sıralaması;
Balıkesir > Aydın > Kayseri > Adana > Şanlıurfa > Samsun > Sakarya > Manisa > Hatay > Eskişehir > Muğla > Diyarbakır > Denizli > Kahramanmaraş > Yalova > Malatya > Elazığ > Trabzon > Çanakkale > Ordu > Afyonkarahisar > Mardin > Erzurum > Çorum > Düzce > Kütahya > Van > Giresun > Adıyaman > Batman > Kırıkkale > Sivas > Isparta > Edirne > Osmaniye > Bolu > Kırklareli > Aksaray > Zonguldak > Kastamonu > Niğde > Yozgat > Tokat > Uşak > Amasya > Kırşehir > Rize > Bitlis > Nevşehir > Erzincan > Siirt > Kilis > Karabük > Bilecik > Kars > Bingöl > Sinop > Burdur > Ağrı > Muş > Karaman >

 

En az iskele kiraya veren 10 il;
 Çankırı > Bartın > Artvin > Şırnak > Iğdır > Gümüşhane > Tunceli > Bayburt > Hakkari > Ardahan

 

 

TÜİK - 2022 İllere göre konut satış sayılarına oranlanmıştır. Tahmini sıralamadır.

 

2- İskele Kiralama Firmaları il dışına iskele kiralar mı?

Evet. İskele kiralama işini profesyonel manada yapan kiralık iskele firmaları bulundukları ilde sınırlı kalmazlar ve Türkiye'nin her yerine iskele kiralayabilirler. Ancak tabii ki il dışına yapılan kiralamalar kamyon veya tır bazında yapılan büyük çaplı işler için olmaktadır. Yukarda da belirttiğimiz gibi bazen il dışından yapılan kiralama ve satın almalarda nakliye bedeli şehir içinden uyguna gelmektedir.

 

Kiralik İskele hizmeti önümüzdeki yıllarda ülkemiz için gelişen sektörlerden bir tanesi olacak gibi gözüküyor.  Ancak şuan için yıllardır bu sektörde iskele kiralama hizmeti veren şirketleri bekleyen büyük bir mali külfet var. Kiralık İskeleciler senelerdir geliştirdikleri, çoğalttıkları iskele ekipmanlarını komple değiştirip, güvenlikli iskele sistemlerine geçmeleri gerekiyor. Bu hem zaman alacak, hem de çok büyük yatırımlar gerektirecek bir durum oluşturuyor. Çünkü TSE sertifikalı yeni iskele sitemleri sıcak daldırma galvaniz kaplama olmak zorunda.

Kiralık iskele firmaları açısından bu durum ise hem mevcut kiralanmakta olan boyalı iskeleleri kullanılmaz hale getirip, hem de yeni alınacak galvanizli iskele sistemlerinin fiyatını arttırmaktadır. Neticede iskele kiralama firmaları bu maliyeti göze almış ve Türkiye’de büyük bir değişimin fitili 2015 yılında ateşlenmiştir. Cumhuriyetimizin 100.yılına girdiğimiz bu günlerde ise gerçekten artık bir mantalite değişikliği gözlenmeye başlamış, iş güvenliği konusunda daha donanımlı ve daha bilinçli tüketiciler ortaya çıkmıştır.

 

Güvenlikli İskele Kiralama
 

Güvenlikli İskele Sistemlerine geçişle birlikte, iskele sistemlerinde yapılan iyileştirmeler neticesinde iskele fiyatlarının neredeyse %50 oranında artış göstermesi, iskele kiralama fiyatlarına da doğrudan yansımaktadır. Ancak yine de kısa vadeli kullanımlar için iskele kiralamak hala avantajını korumaktadır.

Uzun süreli iskele ihtiyacı söz konusu olduğunda ise kiralık iskele yerine, yeni iskele satın alma opsiyonu daha avantajlı hale gelmektedir.
Yani İskele almak mı mantıklı, kiralamak mı doğru diye düşünüyorsanız, bunun cevabı her zaman olduğu gibi kısa süreli kullanımlar için İSKELE KİRALAMA mantıklı iken, uzun süreli devamlı kullanımlarda iskele satın almak mantıklıdır. Kiralık İskele Fiyatları kısa vadede satın almaktan avantajlıdır. 

Yukarıdaki yazımızı kiralık iskele sistemlerinde en çok giden dış cephe iskele sistemleri üzerine yazmıştık. Ancak 'kiralık iskele' terimi çok daha geniş manaları kapsamaktadır. Bunlar aşağıda listelenmektedir;
 

KİRALIK İSKELE KAPSAMA ALANI

Kiralık Cephe İskele Sistemleri;

Kiralık Kalıp Altı İskele Sistemleri;

Güvenlikli Kamalı Flanşlı İskele

Kovanlı [ Kule Tipi ] Kalıp Altı İskele Sistemi

Güvenlikli H Tipi İskele

Masa Tipi Ağır Yük İskele Sistemi

Tekerlekli Mobil İskele

Cup-Lock Fincanlı İskele Sistemi

 

Teleskopik Dikme ( Demir Direk ) Sistemleri


Yukarıda belirtilen ürünler haricinde kiralık iskeleciler, kalıp ürünleri de kiraya vermektedir. Plywood, H20 Ahşap Kiriş, Endüstriyel kalıp sistemleri, sac panolar...vb. yani inşaat sektöründe kaba inşaat aşamasında gereksinim duyacağınız her şey aslında kiralık iskele firmaları tarafından arz edilmektedir.



Artan iş güvenliği denetimleri sonrası problem yaşamamanız için kiralık iskele firmaları içinden daha kurumsal yapıya sahip olanları tercih etmenizi tavsiye ediyoruz. İnternette Sahibinden Kiralık İskele şeklinde birçok ilan yer alıyor, ilan sahiplerini iyi araştırmalısınız. Firma merkezimizde #kiralık_iskele hizmeti şuan için verilmemektedir. 

İskele kiralamalar bir sözleşme dahilinde yapılmaktadır. Bu sözleşmeye kiralık iskele sözleşmesi denilmektedir. Ve her firma kendine özgü maddelerle hazırlamış olduğu bu sözleşmeyi karşılıklı imzaladıktan sonra kiralık iskele hizmeti vermeye başlamaktadır.

 

KİRALIK İSKELE =İSKELE KİRALAMA


Acaba Kiralık almak yerine yeni sıfır ürün mü satın almalıyım diyorsanız sizi > buraya alalım.

 

> İKİNCİ EL İSKELE [ 2.EL ]

> İSKELE FİYATLARI

Ürünlerimiz

0